Модерната кухня може да е и полезна

Защо италианците изяждат много ястия, а не са дебели?

Факт е, че тестените изделия - многобройните видове паста и пиците, са традиционна храна в Италия. Освен това основното хранене през деня, което събира цялото семейство, е богато и продължително.

Телешки стек

То включва различни зеленчукови и местни предястия, супа, след което следват две основни и накрая десерт. На масата присъстват сирена, риба, месо, различни морски дарове и т.н., а храненето по правило се съпътства и с вино. Защо тогава италианците са "накрая на опашката" по наднормено тегло и затлъстяване, като в Европа само румънците са по-вталени? Международните здравни изследвания сочат, че в Италия хората с излишни килограми са 10 %, докато процентът е над 13 в Холандия, 14 в Швеция и Белгия, над 20 във Великобритания и Унгария, и т.н.

Отговорът е, че италианската храна е изключително здравословна, а и хранителните навици на италианците са полезни за здравето. По правило те не преяждат - многобройните ястия са на малки порции, като предястие макаронените изделия например са по 100-120 грама.

Умереността е във всичко - например популярните пикантни сосове се слагат на пастата пестеливо, за привкус, а не с обилно обливане, както става с кетчупа. Освен това италианската кухня се придържа към сезонните зеленчуци и плодове - когато са пресни, съставките в храната са много по-полезни с доставяните витамини и други хранителни вещества. Друга особеност е, че при готвенето и салатите в по-голямата част на страната се използва зехтин, а той съдържа антиоксиданти.

Не бива да забравяме и рибата - поне два пъти седмично, както и морските дарове с много и разнообразни хранителни вещества. Това е част от разпространената в Италия Средиземноморска кухня, препоръчвана в цял свят като здравословна. За което обаче трябва да се спазват оригиналните рецепти, както това става например в италианския ресторант Леонардо в Банско - за пълна автентичност, там дори използваните продукти са италиански.

Прагматичните швейцарци и здравословната храна

Швейцарците са прагматични хора. Страната от векове пази неутралитет, от много години не участва във войни, развила си е банковата система, която се ползва от цял свят, също така земеделието, туризма, станала е емблема за часовниците и шоколада. В крайна сметка е с един от най-високите стандарти на живот.

 Шоколадовото фондю

Тази прагматичност е залегнала и в швейцарската кухня, насочена към простота и здравословност в суровите планински условия. Така най-известното швейцарско ястие е фондю, което може да се опита в швейцарския ресторант Фондю в Банско. Има класическо със сирена, има и по-съвременни варианти с месо, с риба, а също така и с морски деликатеси, както и шоколадово фондю.

Класическото се прави от загрявано на открит огън бяло вино, в което се разтопяват парчета от два вида сирене за съчетаване на вкусове и аромати. Може и с повече сирена, но трябва да се внимава в съчетанията, за да не се подтискат едни вкусове от други. След като се получи смес, гъста като крем, ястието се поддържа топло открития огън под съда. При консумацията всички топят в съда със залъци, за което има специални вилици. За допълнително овкусяване се използват чесън, с който съдът е намазан предварително, индийско орехче, кимион, черен пипер копър, черешова ракия. Ако се използват нарязани меса или риба, те могат да бъдат в буньон, в който се варят за кратко, или мазнина за запържване. Шоколадовото фондю е с плодове - малини, ягоди, киви, круши, банани, пъпеши, ананаси, ябълки и т.н.

При фондюто има и един неочакван за мнозина здравословен ефект - срещу чувството за самота и депресията. Психолозите коментират, че за това помагат две неща - че ястието се приготвя от всички и че се консумира от всички едновременно от общия съд. Това създава чувство за общност и уют.

За 4284  дни публикувахме 108,353 оферти и Ви спестихме 24,363,356 лв. 

вход в Rio.bg

За да оставите коментар трябва да сте логнат потребител!
Нямате регистрация, направете го тук.
Забравена парола